ZALMOLIE

Naam
Zalmolie

Gewonnen uit
spiervlees van de zalm


Te gebruiken bij:

  • te hoog cholesterolgehalte
  • hart- en vaatziekten (preventief)
  • te hoog triglyceridengehalte

Algemene beschrijving
Talrijke wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat het aantal hart- en vaatziekten en de hoeveelheid cholesterol in het bloed bij Eskimo’s veel lager ligt dan bij Europeanen. Dit komt omdat de voeding in Westerse landen te rijk is aan verzadigde vetzuren en suikers en te arm aan essentiële vetzuren.

Verzorging van hart en bloedvaten
Zalmolie is rijk aan de meervoudig onverzadigde vetzuren EPA (eico-sapentaenzuur) en DHA (docosahexaenzuur). EPA en DHA  worden ook wel essentiële- of Omega-3 vetzuren genoemd en zijn belangrijk voor het hart omdat ze een regulerende werking hebben op het triglyceridengehalte in het bloed, de viscositeit van het bloed, de bloeddruk en de verhouding tussen goede en slechte cholesterol.

Huidig voedingspatroon
Als we de conditie van hart en bloedvaten serieus nemen zouden we ons voedingspatroon drastisch moeten aanpassen door veel minder vlees en veel meer olierijke vis zoals zalm te gaan eten. Op deze wijze krijgen we minder verzadigde vetzuren binnen en nemen we voldoende meervoudig onverzadigde vetzuren op.

Voedingssupplement
Toch valt het zelfs voor de ware liefhebber niet mee om elke dag vette vissoorten zoals zalm, makreel, haring, tonijn en forel te eten. Zalmolie capsules zijn dan een goed alternatief omdat ze het juiste gehalte aan Omega-3 vetzuren bevatten die snel door het lichaam worden opgenomen.