ALFALFA

Botanische naam
Medicago sativa

Gebruikt plantendeel
bladsap


Te gebruiken bij:   

  • overgangsklachten, menopauze
  • broze haren en zwakke nagels
  • bloedarmoede
  • preventie van botontkalking

Algemene beschrijving
Alfalfa is een winterharde vaste plant, die van oorsprong uit Zuidwest Azië komt. Vandaag de dag wordt de Alfalfa met name in de gematigde klimaatzones van Europa succesvol gekweekt. In ons land wordt de plant vooral als groenbemester en drachtplant voor de bijenhouderei geteeld.

Goed voor haar en nagels
Het bladsap van de Alfalfa heeft een hoog proteïnegehalte en bevat naast vitaminen en mineralen (calcium, fosfor, koper, selenium, silicium, ijzer en zink) tevens aminozuren die het organisme gebruikt voor de synthese van eiwitten. Al deze rijkdommen kunnen uitstekend gebruikt worden om nagels te versterken en om broos, gespleten of afgebroken haar weer in conditie te krijgen.

IJzersterk
Door zijn ijzergehalte is Alfalfa tevens geschikt bij algemene vermoeidheid en bloedarmoede. Een regelmatige inname van Alfalfa helpt bovendien een te hoog cholesterolgehalte en botontkalking te voorkomen.

Bij opvliegers
Alfalfa wordt vaak aanbevolen bij overgangsklachten omdat het tekort aan oestrogenen dat ontstaat tijdens de overgang wordt gecompenseerd door het in de plant aanwezige fyto-oestrogeen coumestrol.