ARGANOLIE

Botanische naam
Argania spinosa

Gebruikt plantendeel
pitten


Te gebruiken bij:

  • rimpels
  • cellulitis, zwangerschapstriemen
  • haaruitval, gespleten punten, roos
  • eczeem, acne

Algemene beschrijving
De Arganboom groeit voornamelijk in onherbergzaam gebied rond Agadir in Marokko. De boom groeit zeer traag en kan 10 meter hoog en een diameter van maar liefst 15 meter hebben. In de regentijd vormen er zich uitlopers, bloesems en vruchten die pas na 2 jaar rijp zijn. Het vruchtvlees is niet eetbaar en wordt gebruikt als voer voor de geiten en de harde notenschillen dienen als brandstof om op te koken.

Marokkaans goud  
Uit de pitten die zich in de noot van de vrucht bevinden wordt de kostbare goudgele olie middels koude persing gewonnen . Voor de opbrengst van 1 liter zuivere arganolie is maar liefst  20-30 kg pitten nodig. De berbervrouwen gebruiken het al jaren en nu wordt het “Marokkaanse goud” ook buiten Marokko steeds populairder.

Goed voor de huid en het haar
Arganolie vertraagt de veroudering van de huid (rimpels) en verhoogt de hydratatie en elasticiteit van de huid (striae en cellulitis). Arganolie is een waardevolle aanvulling op de voeding omdat deze een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren bevat en tevens bijzonder rijk is aan anti-oxidanten die de huid beschermen tegen de invloed van vrije radicalen. Door Arganolie inwendig te gebruiken herstelt de veerkracht en glans van het haar en wordt gezonde haargroei van binnenuit gestimuleerd.

Arganolie en acne
Arganolie bevat bestanddelen die de verstoorde hormoonhuishouding weer in balans brengen en de talgproductie reguleren. Bovendien is Arganolie rijk aan polyfenolen die een ontstekingsremmende werking hebben.