ijslands-mosIJSLANDS MOS

Botanische naam:
Cetraria islandica

Gebruikt plantendeel:
loof


Te gebruiken bij:
• droge hoest, kriebelhoest
• bronchitis, ontstoken luchtwegen
• heesheid
• hoeststillend


Algemene beschrijving
IJslands Mos komt voor in Arctische gebieden zoals Groenland, Spitsbergen en IJsland. IJslands Mos is een struikvormig korstmos dat aan de bovenkant bij vochtige omstandigheden olijfgroen en bij droogte bruingroen is. IJslands Mos verdraagt temperaturen ver van hun optimale groeitemperatuur en kan bij uitdroging wel een jaar in latente droogteslaap doorbrengen.

Geïrriteerde luchtwegen
IJslands Mos heeft een hoestprikkeldempende werking en is derhalve bij uitstek geschikt om een vervelende kriebelhoest of droge hoest te bestrijden. Door de aanwezigheid van bitterzuren en slijmstoffen is IJslands Mos prima in te zetten op ontstoken luchtwegen zoals bij een acute bronchitis.

Geïrriteerde stembanden
Heesheid is een stemstoornis die vaak ontstaat door het forceren van de stem tijdens een feest, concert of voetbalwedstrijd die meestal van korte duur is.

Ook kan een infectie van de luchtwegen als gevolg van een griep of verkoudheid heesheid veroorzaken. IJslands Mos heeft een verzachtende werking op geïrriteerde slijmvliezen en helpt ze sneller te herstellen.