VENKEL

Botanische naam
Foeniculum vulgare

Gebruikt plantendeel
vrucht


Te gebruiken bij:

  • maag- darmkramp
  • winderigheid, opgeblazen gevoel
  • maagpijn, buikpijn
  • onvoldoende borstvoeding

Algemene beschrijving
Venkel komt oorspronkelijk uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied en de Kaukasus, maar is nu overal in Europa te vinden. De vrucht is een eivormige, geribde, dubbele dopvrucht die eerst blauwgroen is en tijdens het rijpingsproces groenbruin wordt. Het fijne loof en de zaden van de venkelplant hebben een anijsachtige geur en smaak.

Spijsverteringsproblemen
De vrucht van de Venkel bevat een vluchtige olie die een krampwerende werking heeft en derhalve goed te gebruiken is ter bestrijding van maag- en darmkrampen die vaak veroorzaakt worden door te snel, te pittig en onregelmatig eten.

Darmgisting en darmgassen
Venkel bestrijdt de symptomen van een opgeblazen gevoel en winderigheid door zijn positieve invloed op het spijsverteringskanaal. Darmgisting en overmatige vorming van darmgassen worden met Venkel voorkomen.

Onvoldoende borstvoeding
Moedermelk wordt gezien als het ideale voedsel voor de baby. Het bevat alle voedingsstoffen die de baby gedurende de eerste maanden van zijn leven nodig heeft. Venkel stimuleert de melkproductie bij vrouwen die borstvoeding geven.