SALVIA

Botanische naam
Salvia officinalis

Gebruikt plantendeel
blad


Te gebruiken bij:

  • opvliegers, overgangsklachten
  • (nachtelijk) transpireren
  • onregelmatige menstruatie
  • menopauze
  • zweetvoeten

Algemene beschrijving
Salvia ook wel Salie genoemd komt oorspronkelijk uit de Balkan en rond de Middellandse Zee. Salvia is een stevige halfheester die groeit in dichte bundels van vertakte behaarde stengels. De bloemen zijn lichtpaars tot blauw en de plant bloeit van juni tot en met augustus. De bladeren zijn dik, donzig en hebben een ovale vorm met opvallende nervatuur aan de onderkant van het blad.

Bij opvliegers en nachtelijk zweten
Salvia wordt met name geroemd om haar zweetremmende werking. Het blad van de Salvia bevat fyto-oestrogenen waardoor deze bij uitstek geschikt zijn om typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtelijk transpireren te behandelen.

Salie wordt ook vandaag de dag nog ingezet om de zweetproductie te remmen bij koorts die veroorzaakt wordt door een virusinfectie. Salie kan ook gebruikt worden in de strijd tegen zweetvoeten.

Onregelmatige menstruatie
In oude kruidenboeken wordt Salvia beschreven als het ideale geneeskruid tegen vrouwenkwalen. Artsen in de oudheid prezen Salvia omdat het bijzonder goed hielp om een onregelmatige cyclus te normaliseren. Tevens werd het product ingezet bij een uitblijvende menstruatie of te gering bloedverlies.