IJS-BESIJS-BES

Botanische naam: Empetrum nigrum

Gebruikt plantendeel: bes


Te gebruiken bij:

  • verlies aan vitaliteit
  • veroudering door vrije radicalen
  • griep en verkoudheid (preventief)
  • verminderde weerstand

Algemene beschrijving
De IJs-bes komt van nature voor in IJsland en wordt in Nederland ook wel Kraaihei genoemd. IJs-bes is een bijzondere struik die overleeft in barre winterse omstandigheden. Het is een wonder dat de IJs-bes zich op rotsachtige ondergronden, waar andere planten weigeren te groeien, weet te handhaven. Het is een groenblijvende struik waaraan donkerpaarse besachtige vruchten groeien die als ze niet door de mens geplukt worden ook door kraaien opgegeten worden.

Arctische supervrucht
De lokale IJslandse bevolking gebruikt de IJs-bes al decenia bij de bereiding van eten en als fruitvervanger. Uit recent onderzoek blijkt dat de IJs-bes extreem rijk is aan antioxidanten (proanthocyanides) die de lichaamscellen voortreffelijk beschermen tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen. De IJs-bes is als antioxidant maar liefst 20 keer sterker dan Vitamine C en 50 keer sterker dan Vitamine E.  Geen wonder dat de IJs-bes momenteel ook buiten IJsland razend populair is.

Stimuleert het immuunsysteem
De antioxidanten in de IJs-bes beschermen het lichaam tegen bacteriën, virussen en schimmels. Hierdoor versterkt het immuunsysteem waardoor je veel minder vatbaar bent voor verkoudheid of een heersend griepvirus.